maandag 30 september 2013

Wat is een Krachtdier?


De woorden voor de eerste trancereisbijeenkomst van dit seizoen hebben zich nog steeds niet gemeld, dus dat houden jullie van me tegoed. Wel moet me iets anders van het hart, over Krachtdieren.

Ik zie/hoor/lees steeds vaker dat mensen 'contact kunnen maken met hun krachtdieren', 'zich kunnen laten leiden door hun krachtdieren', 'een krachtdier uit kunnen kiezen' of 'kunnen spelen met hun krachtdieren'. Dat klinkt allemaal erg leuk, en interessant. Maar mij rijzen de haren in de Berinnennek..

In de traditie waarbinnen ik ben opgegroeid wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen dierspirits, die gidsen en vrienden uit het dierenrijk zijn, en jouw Poweranimal, jouw persoonlijke Krachtdier. Hier is er namelijk slechts één van!

Wanneer je in een bepaalde periode in je leven baat kunt hebben bij contact met kwaliteiten die horen bij bepaalde dieren, is het zinvol om deze dieren aan te roepen en om steun te vragen. Als zo'n dier zich aan je vertoont, dan kun je er mee in gesprek gaan (al dan niet met woorden), en zo'n spirit kan zich zelfs een tijd bij je voegen. Deze spirits zijn ware vrienden en helpers. Je kunt met meerdere van hen tegelijkertijd contact hebben, al is een al te grote menagerie af te raden in verband met rommeligheid.

Als je echter de term Krachtdier gebruikt, gaat het heel ergens anders over. Je Krachtdier of Poweranimal is als het ware je Tweelingziel in de dierenwereld. Het is de spirit die helemaal past bij jouw ziel, jouw zijn in dit leven, en die er altijd voor je zal zijn, ook als jij denkt dat je het contact verloren bent. Deze dierspirit heet dus niet voor niets je KRACHT dier: hij of zij kan je je diepste kracht laten ervaren door als een spiegel en een onvoorwaardelijke bondgenoot voor jou te zijn. Je Krachtdier is niet zomaar een gids of helper. Hij of zijn IS jou ten diepste, en kan je helpen om volledig tot bloei te komen, in jouw KRACHT te komen. Als het contact er eenmaal bewust is, wordt het nooit meer verbroken.

Het slordig omgaan met dit onderscheid tussen Poweranimal en dierspiritgidsen en -helpers doet mij verdriet om een aantal redenen. Ten eerste laat het een onkunde en/of onbegrip zien aan de kant van degenen die de termen gebruiken als aanbieders van spirituele toestanden, en dat doet mij het ergste vrezen met betrekking tot hoe ze omgaan met het spiritrijk. Ten tweede kan het gevaarlijk zijn voor mensen die zich hier nietsvermoedend mee bezighouden: niet alle spirits zijn altijd even makkelijk te hanteren, en het kan zijn dat je spirits aantrekt waar je juist op een bepaald moment beter bij weg kunt blijven, of dat jij denkt dat je te maken hebt met je Krachtdier terwijl zich gewoon een helper gemeld heeft. Je kunt dus bedrogen uitkomen. En dat is niet nodig.

Als je er aan toe bent om je Poweranimal te leren kennen heb je vaak al één of meerdere dromen gehad die in die richting wijzen. Of je hebt ervaringen in het wakende leven gehad die daar naar hinten. Misschien is je een bepaalde synchroniciteit opgevallen tussen je dromen en ervaringen in het waakleven. Om je Poweranimal te vinden kun je het beste een sjamaan of sjamanka opzoeken die jou kan leiden in een trancereis waar je contact zult krijgen met je Krachtdier. Deze specialist weet de kenmerken waarmee een Krachtdier zich aanmeldt, en kan dus onderscheid maken tussen gidsen, helpers, 'gewone voorbijgangers'en kwaadwillende spirits, en jouw Poweranimal.

Als je nieuwsgierig bent naar jouw Krachtdier, jouw Tweelingziel bij de dierspirits, kun je dus ten eerste goed letten op je eigen ervaringen in de droomwereld en de wakende wereld. Wanneer jij denkt dat je hints krijgt in een bepaalde richting, kun je een deskundige op dit gebied opzoeken. Deze kan je een initiatie geven tijdens welke jouw Krachtdier zich aan je kenbaar zal maken volgens de in de spiritwereld bekende tekens. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat je een werkelijk betekenisvol contact met jouw tweelingziel in de dierspiritwereld krijgt, een levenslange verbintenis die jouw leven zeer diep zal verrijken. Niet altijd even makkelijk, maar wel heel bijzonder en waardevol. Jouw eigen, specifieke Krachtdier.

5 opmerkingen:

 1. Goed stuk, recht uit mijn hart, in mijn hart. Volledig mee eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankje voor dit artikel! Het wordt nu steeds zo makkelijk 'aangeboden' dat het moeilijk is te zien wie je echt verder kan helpen en wie er licht mee omgaat en 'zomaar wat' aan het doen is.
  Ik heb in 2012 op het eigentijds festival een trancereis gedaan om mijn krachtdier te ontmoeten, maar dit was in een grote groep mensen en er was eigenlijk geen tijd voor meer begeleiding of reflectie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi omschreven. Ik zou de term tweelingziel niet gebruiken in dit verband, maar dat is persoonlijk. Ik omschrijf het meer als een unieke verbinding op zielsniveau, die waarschijnlijk zelfs al veel langer bestaat dan dit leven. Maar zo kun je ook onlosmakelijke verbindingen hebben met een andere mensenziel (wat dan ook vaak weer tweelingziel wordt genoemd) en met de ziel van een bepaalde plek... en met je (spirituele) voorouders.... Daarnaast wil ik me gewoon niet vastleggen op of dit nou levenslang, of voor altijd en eeuwig, en als enige.. je krachtdier zal blijven. Tradities spreken elkaar hierin tegen (wat sowieso al logisch is omdat niet alle tradities in reincarnatie geloven), en ik kan op m'n gevoel af gaan (en kom dan heel dicht bij jouw omschrijving :) ) maar dat is nog altijd mijn waarheid, en hoeft dus niet voor iedereen de waarheid te zijn. Ben het wel eens met je onderscheid tussen krachtdier en hulpdier. Ben het niet eens met de stelling dat je naar een sjamaan kunt gaan om een initiatie te krijgen waarbij een krachtdier zich per definitie zal tonen. Het krachtdier en de mensenziel bepalen dat naar mijn idee namelijk zelf... of de tijd al rijp is om elkaar (weer) bewust te ontmoeten. Een sjamaan kan je natuurlijk wel helpen om de weg te openen voor je krachtdier, maar dat is iets anders dan stellen dat een initiatie een garantie is om je krachtdier te ontmoeten. Ennuh.... in mijn ervaring, als sjamanca, er zijn toch echt mensen die zonder hulp van een sjamaanse expert heel diep weten, en prima zelf in contact kunnen komen met hun krachtdier en andere hulpspirits, dus dat 'Alleen maar...' in je laatste alinea gaat me wat te ver :).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Termen als Krachtdier of Poweranimal blijven natuurlijk ook ontoereikende vertalingen vanuit de oude talen, vandaar ook vaak de verwarring. Een Kracht kan namelijk wle iets zijn wat je tijdelijk nodig hebt. In dat opzicht zou iets zoals jij het tweelingziel noemt wel beter omschrijven wat het is. Zullen we een nieuwe term introduceren.... je Zielsdier of zo.... Soulanimal.... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wie weet Nazya, het is misschien best een goed idee om een nieuwe naam te introduceren. Zielsdier vind ik wel heel mooi klinken in het Nederlands. Uiteraard zijn er mensen die zelf al die zielsverbinding kennen/ervaren zonder bemiddeling. Toch blijf je zonder externe 'controle' zitten met de onzekerheid van 'bedrog'.
  Voor mij is voorwaarde dat mensen zelf al tekenen gehad hebben met betrekking tot hun krachtdier. Of het verschijnt is niet helemaal zeker, maar als het zich al aan het melden is, is een initiatie een uitgelezen kans...

  BeantwoordenVerwijderen